Det er en udfordring at finde de helt rigtige erhvervslokaler, men når du først har fundet de perfekte rammer for dig og din virksomhed, så er det efterfølgende altafgørende, at I ligeledes får skabt et godt arbejdsmiljø, så dine medarbejdere også kan føle sig godt tilpas i deres omgivelser.
Forskning viser, at et godt arbejdsmiljø også vil forbedre medarbejdernes trivsel, arbejdsglæde og deres motivation til at bidrage mere på arbejdspladsen. Følger som stress, depression, sygdom og nedslidning på arbejdspladsen kan formindskes ved et godt psykisk og fysisk arbejdsmiljø. Et forbedret arbejdsmiljø er derfor ikke blot en fordel for de ansatte, men det kan også være en længerevarende investering for virksomheden, der i sidste ende kan sikre en bedre drift.
Et godt arbejdsmiljø kommer ikke af sig selv, og det tager tid og kræfter at styrke båndet og motivationen på en arbejdsplads. Der findes mange guidelines og råd til forskellige virksomheder og brancher, som man kan støtte sig til, men vi giver her nogle overordnede gode råd til, hvordan du og din virksomhed kan opnå et bedre arbejdsmiljø.
Mistillid svækker processen
Et forbedret arbejdsmiljø kræver, at de ansatte og lederne har gensidigt tillid til hinanden, således at der ikke opstår mistillid til hinandens motiver.
Udøv konstruktiv kritik
Sørg for, at der på jeres arbejdsplads er en ordenlig og professionel tone, også når der opstår uenigheder. Det er okay, at vi alle har vores forskelligheder, men sørg for at diskutere dem på en konstruktiv og respektfuld måde.
Fokuser på det positive
En negativ tilgang kan hurtigt være med til at nedbryde det gode arbejdsmiljø, og det er derfor vigtigt at fokusere på de positive ting, som du og din virksomhed er i gang med. Et forbedret arbejdsmiljø handler også om at fjerne disse negativiteter, og i stedet se på manglerne som en mulighed for videreudvikling.
Forandringer tager tid
Man får ikke et godt arbejdsmiljø henover natten, og I skal derfor være tålmodige, når I ønsker at forbedre jeres arbejdsmiljø. Det er vigtigt at se på processen, som en længere on-going indsats, og det hjælper derfor heller ikke noget at springe over, hvor gærdet er lavest. Der vil hele tiden opstå nye udfordringer, som vil kræve, at virksomheden – og arbejdsmiljøet – løbende udvikler og forbedrer sig.